Utorak, 03 Kolovoz 2021 12:50

Institut za javne financije uputio priznanje i čestitku načelniku Ivici Kovačeviću za transparentnost Proračuna

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2021. godine rezultate najnovijeg istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata, te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2020. do travnja 2021. godine, a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2019. godinu; polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. godinu; prijedlog proračuna za 2021. godinu; izglasani proračun za 2021. godinu i proračun za građane za 2021. godinu.

Promatrala se dostupnost pet proračunskih dokumenata, a razina otvorenosti mogla se kretati od 0 do 5. Općina Jakšić osvojila je maksimalan broj bodova te osvojio priznanje za transparentnost Proračuna.
Institut za javne financije je javni znanstveni institut, usmjeren na ekonomska, pravna i institucionalna pitanja javnih financija i javnog sektora. U promicanju boljeg i jasnijeg razumijevanja ekonomike javnog sektora, odnosno javnih financija, transparentnosti javnog sektora, odgovornosti vlasti i participacije građana, Institut – pored osnovne znanstvene djelatnosti – redovito objavljuje stručne, nezavisne, popularno pisane analize, stavove i prijedloge kojima ukazuje na neophodne preduvjete za vođenje argumentiranih rasprava pri donošenju ključnih odluka.